“Muziek laat zien hoe iemand was”
Jannes
Met zijn muziek brengt hij niet alleen vreugde, maar geeft hij mensen ook kracht in moeilijke tijden. Volkszanger Jannes staat op de derde plaats in de Monuta Uitvaartmuziek Top 10 van meest gespeelde artiesten. “Het raakt me heel erg dat mensen bij mijn nummers aan hun overleden dierbare denken.”
Jannes (49) omschrijft zichzelf als een volkse jongen die houdt van gezelligheid en feest. Vroeger was hij in de jeugdsoos de dj. Ook deed hij mee aan playbackshows. Door te zingen op de voetbalclub wist hij zeker dat hij zanger wilde worden. Inmiddels zit de Drentse artiest ruim twintig jaar in het vak. “Liedjes maken is fantastisch, maar optreden is het mooiste dat er is. Dan kun je laten zien wat je doet en wie je bent als persoon. En ik zie wat mijn muziek met anderen doet. Op leuke en verdrietige momenten. Blijkbaar heb ik iets in mijn stem dat mensen raakt. Het is prachtig als mensen daarop reageren. Als het lukt om mijn gevoel over te brengen. Daar doe ik het voor.”
Alhoewel hij er zijn nummers niet speciaal voor schrijft, is zijn muziek ook geliefd op uitvaarten. De zanger staat op de derde plaats in de Monuta Uitvaartmuziek Top 10 van meest gespeelde artiesten. “Het doet heel veel met mij dat mensen mijn muziek willen draaien als het zover is. Als iemand me vertelt dat een nummer is gekozen tijdens de uitvaart van diens vader of moeder. Met muziek kun je verdriet een plek geven. Dat heb ik zelf ook meegemaakt bij mensen die ik moet missen. Ik ben blij en dankbaar dat ik met mijn muziek kracht kan geven bij leven én bij uitvaarten.”
“Blijkbaar heb ik iets in mijn stem dat mensen raakt”
“Het is eigenlijk heel mooi dat bepaalde nummers doen herinneren aan iemand die er niet meer is.”
Nederlandse muziek raakt
Vijftien van zijn liedjes komen voor in de lijst met afscheidsnummers. Zo staat ‘Zwevend naar ’t geluk’ in de top tien van nummers die vorig jaar op een uitvaart van Monuta werden gedraaid. Muziek van Nederlandse bodem doet het erg goed in de lijst. Dat verbaast Jannes niets. “Nederlandse muziek raakt meteen. Je voelt het direct. Mensen hoeven niet na te denken. Het komt gelijk binnen.” Hij krijgt vaak de vraag of hij kan optreden op iemands afscheid. “Ik zou het wel willen, omdat het zoveel voor hen betekent, maar ik kan het niet. Ik ben een gevoelsmens, ik kan de knop niet omzetten. Daarom neem ik mezelf in bescherming.”
De zanger merkt dat mensen zelf betekenis geven aan zijn muziek. “Het is eigenlijk heel mooi dat bepaalde nummers doen herinneren aan iemand die er niet meer is. Ik treed tweehonderd keer per jaar op. Bij sommige liedjes denk ik zelf ook aan bepaalde mensen. Muziek brengt nu eenmaal allerlei herinneringen boven. Dat is waardevol. En begint al in je kinderjaren. Muziek kent verdriet, maar ook vreugde. Alles zit erin. Hoor ik een bepaald deuntje, dan ben ik opeens terug bij het moment waarop we kampioen werden met de voetbalclub. Of bij de reis naar onze vakantiebestemming. Dat gebeurt ook met mensen die je moet missen.”
Muziek voelt iedereen
Voor het afscheid van zijn eigen moeder was snel duidelijk welke muziek er te horen moest zijn. “Bij ons thuis speelde muziek een grote rol. De hele familie houdt van muziek, vooral Nederlandstalig. Mijn ouders hadden een cd-winkel. Altijd stond er iets op, in de auto en zelfs tijdens het schoonmaken.”
Muziek kan een mooi beginpunt zijn om met familie of vrienden te praten over je eigen uitvaart. Zo krijg je een afscheid met een goed gevoel. “Het is een moeilijk onderwerp, maar je wilt het ook op orde hebben. Je kunt vertellen wat je wilt, en de muziekkeuze is daarin belangrijk. Het maakt een afscheid persoonlijk. En laat zien wie iemand was. Laatst was ik bij een uitvaart waar foto’s voorbijkwamen. Dat is geweldig. Je ziet hoe die persoon was door de jaren heen. Eigenlijk is het een fotoboek, van het begin tot het eind. Als er dan ook nog muziek bij komt, is het af. Muziek komt bij mij echt binnen als ik afscheid moet nemen. Dan valt alles samen.”
Eerbetoon
Eén nummer zal hij nooit live ten gehore brengen. ‘Meer dan een Vriend’ is een eerbetoon aan zijn overleden vriend en manager. “Het gaat over onze verstandhouding. De mooie dingen die we hebben meegemaakt. Helaas is nu alles voorbij. Ik kan dat nummer tijdens optredens niet zingen. De emoties nemen dan de overhand.” Soms ziet hij ook in het publiek mensen die moeten huilen. “Dan weet ik direct waar het over gaat. Of ik zie na afloop een vriendenclub elkaar omhelzen. Dat is verdrietig, maar ook mooi. Op dat moment is iedereen gelijk in zijn emotie. Daarom is muziek ook zo mooi. We voelen het allemaal.”