Zo regelt u een duurzame uitvaart
De lichten uitdoen als we niet thuis zijn, de verwarming niet te hoog, zonnepanelen op het dak en elektrisch rijden. Het zijn allemaal stappen die we ondernemen om de wereld zo goed mogelijk achter te laten. Ook bij een uitvaart is het mogelijk om duurzame keuzes te maken.
Duurzaam met een goed gevoel
Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan dat ze duurzaamheid een belangrijk onderdeel vinden van een uitvaart. Ieder afscheid ziet er natuurlijk anders uit. Er kan op verschillende manieren rekening worden gehouden met het milieu, zonder dat dit invloed heeft op de keuzemogelijkheden Daarom geven we u een aantal tips die helpen bij een duurzaam en persoonlijk afscheid.
Energiezuinige keuzes
Bij bijna alle onderdelen van een uitvaart is het mogelijk om voor meer energiezuinige opties te kiezen. De grootste uitstoot bij een uitvaart wordt veroorzaakt door het vervoer van alle gasten en de import van materialen. Maar ook de begrafenis en crematie zelf hebben gevolgen voor de natuur. Elektrisch cremeren is op dit moment de meest energiezuinige keuze. Begraven geeft wel minder CO2-uitstoot dan een crematie op gas, maar heeft weer andere gevolgen voor het milieu. Dit heeft te maken met de plek dat een graf inneemt en de materialen die gebruikt worden voor een graf, zoals de uitvaartkist en de grafsteen.
U kunt bij de uitvaart ook andere energiezuinigere keuzes maken, zoals:
- Elektrisch rouwvervoer
- Vraag de gasten om met het openbaar vervoer naar de dienst te komen
- Digitale rouwkaarten in plaats van post
- Catering met seizoensproducten
Kies voor lokaal
In duurzaamheid geldt vaak: lokaal is beter voor het milieu. Bij import van producten, zoals bloemen of etenswaren zorgen de vervoersbewegingen voor een extra CO2-uitstoot. Een alternatief is om de bloemen te halen bij een lokale pluktuin. De uitvaartverzorger kan u helpen bij het vinden van lokale leveranciers voor eten en drinken.
Door de uitvaart op één locatie in de buurt te doen, zijn er minder vervoersbewegingen nodig. Minder reistijd zorgt voor minder uitstoot en dat blijft de grootste milieubelasting van een uitvaart.
Duurzame uitvaartkist
Bij een uitvaart is er veel mogelijk op het gebied van materialen. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan een kist van een duurzaam materiaal, zonder metalen grepen, of een onbewerkte kist. Het is zelfs mogelijk om een rieten mand of kartonnen kist te gebruiken bij het afscheid. De Living Cocoon is ook een mooie, duurzame optie. Deze kist is gemaakt van een netwerk van schimmeldraden (Mycelium), waardoor zowel de uitvaartkist als het lichaam sneller in de natuur kunnen worden opgenomen.
Wilt u helemaal geen kist? Dat kan natuurlijk ook. Het is wel minimaal verplicht om een opbaarplank en lijkwade te gebruiken, maar ook daarbij kunt u kiezen voor een natuurvriendelijk materiaal.
Mogelijkheden van de toekomst
Er is dus al veel mogelijk op het gebied van duurzaam afscheid nemen. Er wordt bijvoorbeeld hard gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe uitvaartvormen zoals resomeren, die beter zijn voor het milieu.
Bij Monuta houden we u graag op de hoogte van deze nieuwe mogelijkheden. U kunt daarvoor onze blogs lezen of kijk op de pagina over duurzame uitvaarten.
Verzekerd van een duurzame uitvaart
Met een Monuta uitvaartverzekering bent u ook verzekerd voor een duurzame uitvaart. Binnen uw vrij te besteden bedrag kunt u namelijk altijd kiezen voor duurzame opties.
Wilt u weten of uw verzekerde bedrag uw wensen dekt? Vul dan uw uitvaartwensen in op Mijn Monuta. Dan ziet u met welk bedrag u ongeveer rekening moet houden en heeft u meteen al uw wensen op een rij voor later.