Op weg naar een duurzamere uitvaart:
Hoe het vervoer van gasten een wereld van verschil kan maken
Op weg naar een duurzamere uitvaart:
Hoe het vervoer van gasten een wereld van verschil kan maken
Hoe laat jij de wereld achter? Een vraag die niet alleen bij leven, maar zeker ook richting de dood relevant is. Bij het regelen van een uitvaart worden er steeds vaker keuzes gemaakt die zo min mogelijk negatieve impact hebben op mens en milieu. Denk aan een kist gemaakt van duurzaam materiaal. Of de keuze voor een elektrische rouwauto of rouwfiets voor het vervoeren van de kist. Maar wat veel mensen vaak niet weten is dat de meeste uitstoot bij een uitvaart wordt veroorzaakt door het vervoer van de gasten die de uitvaart bezoeken. Een uitvaart wordt gemiddeld door zo’n 50 tot 75 gasten bezocht en die komen bijna allemaal met de auto. Maar waarom eigenlijk en kan dat niet anders?
Door Romy Vooijs - Continu verbetermanager bij Monuta en studente klimaatpsychologie.
Gewoontes en emoties
Een uitvaart bezoeken we gelukkig niet iedere week en het is geen gewoonte. Bij elke uitvaart moeten we weer nadenken over het hoe en wat. Wat trek ik aan? Waar moet ik zijn? Hoe laat ga ik weg? Daar komt bij dat een uitvaart vaak plaatsvindt tussen de dagelijkse bezigheden door. Hierdoor hebben we weinig tijd om na te denken over het vervoer en pakken we vanzelfsprekend de auto. Daarnaast is het bezoeken van een uitvaart een emotionele aangelegenheid en als gast wil je het graag goed doen. Je wilt er voor de familie zijn en de overledene staat centraal. Je wilt dan niet bezweet van het fietsen aankomen of met bloemen die niet zo mooi meer zijn door de wind. En vooral je kleding moet netjes blijven.
Hoe hoort het eigenlijk?
Al deze opvattingen zorgen ervoor dat we als gasten niet graag afwijken van “hoe het hoort”. Terwijl de vraag is of met de auto komen naar een uitvaart nog wel bij deze tijd hoort. Omdat een uitvaart niet vaak plaatsvindt, voelen gasten niet echt de urgentie om hun gedrag aan te passen. En blijven ze met de auto komen. Toch komt het steeds vaker voor dat nabestaanden kiezen voor een duurzame uitvaart. Waarom zouden de gasten dan niet ook kiezen voor iets duurzamers dan de auto? Hier ligt een taak voor de uitvaartverzorger. Als de familie neigt naar duurzame keuzes, dan kan de uitvaartverzorger meer vertellen over de impact van de verschillende keuzes.
Duurzame wensen aangeven
Daarnaast heeft de familie die de uitvaart regelt veel invloed op het gedrag van de gasten. Zij kunnen de gasten vragen om kleurrijke kleding te dragen of om allemaal een witte bloem mee te nemen. Als gast wil je niet uit de toon vallen en geef je gehoor aan de wensen van de familie. Dit kun je natuurlijk ook doen met vervoer. Wil de familie dat iedereen op de fiets komt? Geen probleem. Bij een gemiddelde uitvaart komt bijna 40% van de gasten uit dezelfde woonplaats. Nog eens 35% komt uit een naburige woonplaats. De rest van de gasten komt niet uit de regio, waardoor zij eerder geneigd zijn om met de auto of het openbaar vervoer te gaan.
Wil de familie dat iedereen op de fiets komt? Geen probleem.
Lopend of met de fiets het schoonst
Uit onderzoek van Milieu Centraal is gebleken dat reizen per fiets of gewoon lopend het schoonst is. Ook bij uitvaarten kunnen we de gasten aanmoedigen om dit type vervoer te gebruiken. Wat kunnen we dan samen doen om duurzame keuzes te stimuleren?
- Maak het makkelijk. Geef aan dat de afscheidslocatie dichtbij is.
- Zet duurzame keuzes neer als normaal of de standaard.
- Goed doen is besmettelijk, ook bij een uitvaart.
- Onderschat de kracht van de wens van de overledene niet.
- Gebruik bijvoorbeeld plaatjes van een rouwstoet op de fiets op de rouwkaart.