Teruggeven aan de aarde
We worden ons steeds bewuster van de voetafdruk die we achterlaten op deze aarde. Daarom zijn veel bedrijven bezig om naar een klimaatneutraal product toe te werken. Maar wat als je nog een stapje verdergaat? Als je een product maakt dat iets teruggeeft aan de natuur, in plaats van dat je alleen gebruikmaakt van de aarde? Dat was precies het uitgangspunt van Bob Hendrikx, de bedenker van de ecologische uitvaartkist en eigenaar van Loop Biotech.
Wat zit er nog meer onder de grond?
“Tijdens mijn studie Biodesign aan de TU Delft wilde ik me richten op materialen die iets toevoegen aan de natuur. Toen heb ik gekeken naar hoe koraal groeit, hoe bijen hun huis bouwen, maar ook naar de ontwikkelingen van paddenstoelen. Wat veel mensen niet weten, is dat zij onder de grond een hele grote bijdrage leveren aan de bodem”, vertelt Bob als we hem vragen hoe hij op het idee kwam.
“Ik wilde eigenlijk een huis maken van dat paddenstoelenmateriaal, dat mycelium heet. Maar toen ging ik nadenken over de plek waar dit het beste kan leven: onder de grond. Wat zit er nog meer onder de grond? Toen viel het kwartje: uitvaartkisten.”
“We hebben ook een urn gemaakt die onder de grond hetzelfde doet als de kist. Je kunt daar een klein boompje in planten als herinneringsboom.”
Bob Hendrikx
De grond beter maken
“In Nederland halen we eigenlijk heel veel uit de grond, maar stoppen we weinig voedingsstoffen terug. Met levend materiaal kunnen we wél wat teruggeven. De kisten en urn van Loop Biotech zijn zo gemaakt dat ze onder de grond voeding verspreiden uit hennepvezels. Die voeding komt in de grond terecht, waardoor er allerlei bacteriën beter kunnen leven. En die helpen weer om het lichaam van de overledene te laten vergaan. Daarnaast zitten er geen chemische stoffen in die de grond vervuilen”, legt Bob uit.
Cremeren in de Loop
De kisten van Loop zijn bedacht om de bodem weer rijker te maken, maar cremeren kan ook met de kist of baar van Loop. “Ik weet dat veel mensen in Nederland voor cremeren kiezen. Als je dan toch duurzaam wil zijn, is het slim om te kiezen voor een kist of baar van duurzaam geproduceerd materiaal. Als er dan toch iets verbrand wordt, kan het beter iets zijn dat voor zo min mogelijk schade zorgt” voegt Bob toe. “We hebben ook een urn gemaakt die onder de grond hetzelfde doet als de kist. Je kunt daar een klein boompje in planten als herinneringsboom.”
Hoe werkt de kist?
- Met een klein beetje mycelium op hennepvezels groeit de kist in zeven dagen tot een volledige kist.
- De kist wordt gedroogd in een vaste vorm, die tot 200 kilo kan dragen.
- Na de uitvaart wordt de kist begraven en komt er vocht bij de kist.
- Het materiaal gaat weer leven en geeft voeding van de hennepvezels terug aan de bodem. In 45 dagen is de kist compleet vergaan.
- Bacteriën krijgen meer voeding, waardoor ze extra bij kunnen dragen aan de planten en bomen in de omgeving. Bijvoorbeeld een herinneringsboom.
Nog duurzamer
Loop Biotech is bezig om nog duurzamer te worden. Bob vertelt trots over de volgende stappen. “Als we de kist laten groeien, komt er warmte vrij. Om de kist te laten drogen, hebben we weer warmte nodig. We kunnen dus de warmte van het groeien gebruiken voor het drogen. Zo wordt het geheel nog beter voor het milieu. Duurzaamheid zit in alle stappen van onze producten. We leveren de kisten ook alleen maar met elektrische wagens, omdat vervoer vaak voor veel vervuiling zorgt”.
Bob’s boom
We vragen Bob ook om open over zijn eigen afscheid te zijn. ‘Ik word zelf ook zeker in de Loop begraven’ vertelt hij. “Ik weet ook al precies wat ik wil. In de natuur, met een Sequoiaboom of Douglasspar die boven mijn kist groeit. Dat zijn mijn lievelingsbomen en de Douglasspar is met 50 meter ook de hoogste boom van Nederland. Die is 140 jaar geleden door koning Willem II geplant bij Landgoed het Loo, in Apeldoorn. Daar ben ik zelfs een keer heengegaan om eens te kijken naar zo’n indrukwekkend stukje natuur”.